Blog & vesti

Koji su razlozi zašto poseta web sajtu ne raste?

Koji su razlozi zašto poseta web sajtu ne raste?

Petak, 8. decembar 2023.

Jedan od najgorih scenarija koji vam se može desiti je da uprkos tome što ulažete mnogo vremena i resursa u kreiranje sadržaja na vašoj web stranici, promet na stranici se ne povećava.

Čini vam se da ste sve uradili, odabrali dobre teme, pripremili kvalitetan sadržaj, možda čak angažovali spoljne kreatore sadržaja i stručnjake za SEO optimizaciju sajta. Očekujete klikove i nove konverzije, ali ništa od toga se ne dešava.

Može biti nekoliko razloga za neuspeh. U ovom članku ćemo predstaviti najčešće razloge zašto nema posete ili zašto saobraćaj na vašoj web adresi ne raste.

Ključne predpostavke

  • Vlasnici web sajtova se fokusiraju na ključne reči koje su preteške
  • Sadržaj na sajtu nema dodatnu vrednost
  • Sadržaj web stranice ne zadovoljava nameru pretraživanja korisnika
  • Loša tehnička optimizacija
  • Slabo korišćenje društvenih mreža
  • Zastareli dizajn stranice
  • Ne ulaganje u oglašavanje
  • Kazna od strane web pretraživača

Fokusirani ste na ključne reči koje su previše teške

Ovo je jedan od najčešćih fenomena sa kojima se susrećemo. Mnoga preduzeća i vlasnici web sajtova žele da ostvare vrhunske plasmane za ključne reči za koje je izuzetno teško konkurisati. Ovo su ključne reči za koje postoji velika konkurencija. Obično je konkurencija neka veća kompanija ili organizacija koja ima mnogo povratnih veza i visok autoritet domena.. Ako niste na ovom nivou, nemoguće je očekivati da će vaš sajt postići dobre rezultate za takve ključne reči.

Vrlo često se ove želje javljaju čim se napravi nova web stranica. Nadmetanje za teške ključne reči je naravno moguće, ali ne u kratkom roku.

Vaš sadržaj nema dodatu vrednost

Prošle godine, u jednom od velikih ažuriranja svog algoritma, Google pretraživač je objavio da će kvalitetan sadržaj koji korisniku donosi dodatnu vrednost imati veći uticaj na bolje rangiranje na stranici rezultata web pretrage.

Sasvim je moguće da na svojoj stranici imate kvalitetan sadržaj, ali on jednostavno ne donosi dodatnu vrednost za posetioce. Zato je važno pokušati da posetiocu predstavite nešto što će ga privući. Saznajte šta vaše potencijalne posetioce zanima, šta ih privlači ili brine. Na ovaj način ćete dobiti predstavu o tome šta treba da dodate na web sajt i to će uticati na veći promet.

Kreirate pogrešan sadržaj

Šta je pogrešan sadržaj? Možete dobro da obradite određenu temu i da imate kvalitetan sadržaj i da ipak kreirate tzv netačan sadržaj. Ovo praktično znači da vaš sadržaj ne zadovoljava nameru korisnika/posetioca. Ako sadržaj ne zadovoljava svrhu posete, onda je dobro rangiranje na stranici rezultata web pretraživača izuzetno teško i, kao rezultat, imate manju posetu.

Nemate pravilo urađenu tehničku optimizaciju sajta

Loša tehnička optimizacija web sajta je jedan od uobičajenih razloga zašto nemate saobraćaj na svojoj web stranici. Tehnička optimizacija je jedna od osnova za rangiranje vaše web stranice na stranici sa rezultatima i za sticanje saobraćaja.

Kažnjeni ste od strane Google pretraživača

Rezultat Google kazni je često pad rangiranja na stranici rezultata web pretraživača, što zauzvrat utiče na lošiju posetu web stranici. U najgorem slučaju, Google može u potpunosti da povuče vašu web stranicu iz rezultata (pre mnogo godina, zbog loših praksi – tzv. black-hat SEO, ovo se desilo i automobilskom gigantu BMW, pa čak i BBC-ju).

Google kazne se dele na alogritamske i ručne. Ručne kazne se lako mogu primetiti pošto nas Google obaveštava o njima preko Google Search Console. Alogritamske kazne, međutim, nije lako poštovati, jer se dešavaju bez upozorenja. Na ove morate obratiti posebnu pažnju.

META opisi su loši

Iako META opis nema direktan uticaj na SEO optimizaciju web stranice, to ne znači da je potpuno nevažan. META opis se pojavljuje na stranici rezultata pretraživača i jedna je od prvih kontaktnih tačaka, pored naslova stranice, sa kojima se potencijalni posetilac susreće. Ukoliko META opis nije popunjen ili ne zadovoljava korisnika, onda će kliknuti na drugi rezultat, čak i ako je rangiran lošije od vas.

META opis mora biti privlačan korisniku i na taj način povećati šanse da će korisnik kliknuti pravo na vašu web adresu.

Dizajn web sajta je zastareo

Izgled web stranice je važan za sve nas. Nemoguće je da se svima dopadne dizajn, ali korisnici brzo primećuju da je dizajn web stranice zastareo. Ovo ne uliva poverenje korisnicima i čest je razlog zašto ne nastavljaju da pretražuju vaš web sajt.

Zbog toga je važno da vaš sajt prati savremene trendove. Ako to niste uradili neko vreme, vreme je za remont web stranice.

Ne iskorišćavate potencijal društvenih mreža

Prisustvo na društvenim mrežama danas je veoma važno. Postoji mnogo kanala, verovatno nije svaki kanal pogodan za vašu industriju, pa je važno pronaći pravi. Društvene mreže pomažu u stvaranju zajednice oko vašeg brenda, što pomaže u uspostavljanju kredibiliteta i poverenja kod korisnika. Možete da delite svoj sadržaj na društvenim mrežama, koji ljudi komentarišu i diskutuju. Društvene mreže takođe mogu biti važan izvor saobraćaja na web sajtu.

Ne ulažete u oglašavanje

Dobijanje saobraćaja na web sajtu je teško. Ovo posebno važi za sajtove koji su novi i za kompanije koje su se tek pojavile na tržištu. Ponekad je najlakši način da dobijete saobraćaj ulaganje u oglašavanje. Ulaganje u Google oglašavanje ili oglašavanje na društvenim mrežama je definitivno vredno toga da biste privukli neki saobraćaj na svoj web sajt.

Sada je možda pravo vreme za ulaganje u oglašavanje, jer trenutna ekonomska neizvesnost znači da su ulaganja u oglašavanje primetno manja. Ovo utiče na nižu konkurenciju i posledično niže cene oglašavanja.

Zaključak

Poseta sajtu je uslov ako želite da postignete rezultate u vidu konverzija ili kupovine u onlajn prodavnici. Kao što možete pročitati u članku, poseta ne zavisi samo od SEO optimizacije, već je pod uticajem mnogih stvari koje možemo brzo da previdimo.

Da li i vi imate problema sa posetama? Kontaktirajte nas i zajedno ćemo pronaći rešenje koje će vam najviše odgovarati.