Blog & vesti

SEO optimizacija za početnike

SEO optimizacija za početnike

Petak, 2. februar 2024.

U Kabiju dizajniramo i kreiramo web stranice od 1994. godine.

Tokom svih ovih godina, konstantno pratimo najnovije trendove u razvoju i dizajnu, koje usvajamo i uključujemo u naše usluge. U poslednjih deset godina, SEO optimizacija sajtova je takođe postala nezaobilazan deo kreiranja sajtova.

Osnovno razumevanje SEO optimizacije je izuzetno važno ako želite da imate dobar učinak na stranici rezultata pretraživača. Pored toga, dobra SEO optimizacija vam donosi dugoročno stabilan saobraćaj.

Danas često nailazimo na to da kupci i klijenti pominju SEO optimizaciju i njen značaj, ali zapravo ne znaju mnogo o tome. Problem je uglavnom u tome što se fokusiraju na pogrešne stvari ili da se fokusiraju na stvari kojima se bavimo tek kada savladamo osnove. Bez dobrih osnova nemoguće je očekivati dobre rezultate, a kamoli savladati napredne tehnike. Zato smo odlučili da u ovom članku predstavimo osnove SEO optimizacije, koju smo nazvali – SEO optimizacija za početnike.

Kuća se nikada ne gradi tako što se prvo postavi krov. Bez iskopa i temelja nije moguće napraviti konstrukciju na koju će se postaviti krov. Potpuno ista priča je sa SEO optimizacijom web stranice.

Šta je SEO optimizacija?

SEO (optimizacija za pretraživače) optimizacija web sajtova je proces kojim povećavamo organski saobraćaj (posete) sa web pretraživača. U stvari, SEO optimizacija je skup usluga koje obavljamo na web stranici, a rezultat toga je viši rang na stranici rezultata pretraživača.

Zašto je SEO optimizacija web sajta važna?

Ljudi su se navikli da na World Wide Web-u pronalaze ono što ih zanima, šta im treba i šta žele. To je takođe dobar način da privučete ljude na svoju web adresu. Za pretragu najčešće koristimo pretraživač na mreži, gde se vaš web sajt može pojaviti na stranici sa rezultatima. Ali nećete se pojaviti na stranici sa rezultatima ako ne uložite mnogo truda u to.

Angažovanje na ovom polju je izuzetno važano, jer i drugi (posebno vaša konkurencija) pokušavaju da ostvare što bolji plasman. Zato je SEO optimizacija sajta važna da dokažete web pretraživaču da zaslužujete dobar plasman.

Koje su prednosti SEO optimizacije?

Većina korisnika traži rezultate na prvoj stranici rezultata web pretraživača, što u praksi znači: što se bolje rangirate, to ćete dobiti više saobraćaja na vašoj web stranici. Za razliku od drugih kanala, organski saobraćaj sa web pretraživača je stabilniji. Razlog za to je što je broj pretraga za određene ključne reči stabilan iz meseca u mesec (za neke postoji ciklični trend koji zavisi od doba godine).

Ko ima koristi od SEO optimizacije?

U stvari, svi vlasnici web sajtova imaju koristi od SEO optimizacije, jer sama SEO optimizacija ne donosi direktno nikakve negativne stvari koje bi štetile vašoj web stranici.

Kako se pozabaviti SEO optimizacijom?

SEO optimizacija web stranice najčešće se sprovodi u sledećih 5 koraka:

 1. Istraživanje ključnih reči
 2. Kreiranje sadržaja veb stranice
 3. Tehnička SEO optimizacija
 4. Uređivanje on-site SEO optimizacije sajta
 5. Izgradnja povratnih veza
 6. Autoritet domena.

Ukratko ćemo opisati svaki od koraka:

1. Istraživanje ključnih reči

Istraživanje ključnih reči je jedan od temelja SEO optimizacije i izuzetno važan zadatak za koji treba da se pripremite i dobro uradite. Izbor pravih ključnih reči nije lak, jer za svaku ključnu reč koja ima potencijal za dobar doseg postoji ključna reč koja nema potencijal.

Takođe, ključne reči sa velikim prometom obično imaju veliku konkurenciju, što će vas sprečiti da se visoko rangirate za te ključne reči, barem u početku.

2. Kreiranje sadržaja web stranice

Sledeći korak SEO optimizacije je priprema sadržaja. Po našem mišljenju, ovo je najvažniji korak koji ćete morati da preduzmete.

Dobro ili kvalitetan sadržaj treba da bude vodič i najvažniji temelj svake web stranice. Najlepši sajt, najbolje korisničko iskustvo ili najoptimizovanija web adresa neće nam doneti ništa dobro ako nemamo osnove. Osnova je sadržaj.

Bez dobro pripremljenog sadržaja, proces izrade web stranice može biti veoma dug, a krajnji rezultat obično nije najbolji. Zato vam savetujemo da se fokusirate na sadržaj, jer ćete na taj način obezbediti dobru osnovu za ostale procese, čiji će rezultat biti dobar sajt koji će vam dovesti prave posetioce i koji će obezbediti visoku konverziju stopa.

3. Tehnička SEO optimizacija

Osnovna tehnička optimizacija je već urađena tokom izrade samog sajta. Obično uključuje usluge kao što su:

 • Izrada mape sajta – mapa sajta/sitemap
 • Optimizacija brzine web stranice
 • HTML adrese
 • ALT oznake slika
 • SEO URL-ovi
 • Hijerarhija adresa
 • Priprema stranice za indeksiranje

4. Oniste optimizacija web sajta

SEO optimizacija onsite je deo SEO optimizacije, kojom optimizujemo web sajt za bolje rangiranje na stranici rezultata pretrage. Uključuje vidljivi sadržaj na web sajtu (tekst, grafiku, slike, itd.) i HTML izvorni kod. Sve ovo možete obavljati uz pomoć CMS administracije web stranice.

Više o samoj onsite optimizaciji saznajte u našem starijem članku - Onsite SEO optimizacija.

5. Izgradnja povratnih veza

Povratna veza je veza na drugoj web adresi koja upućuje na vašu web adresu (početnu stranicu ili srodnu podstranicu). Povratne veze su važne jer su signal za web pretraživače kao npr Google, da određena web adrese (izvor) smatra sadržaj na drugoj web stranici važnim/korisnim, stoga koristi vezu do dotične web stranice na svojoj veb stranici.

Izgradnja povratnih veza će definitivno postati jedna od važnih strategija ako želite da postignete visok rang na stranici rezultata web pretraživača.

6. Autoritet domena

Autoritet domena je relativna metrika, ali je veoma važan za samu SEO optimizaciju. Što je veći autoritet domena, veća je šansa da se bolje rangirate na stranici rezultata web pretraživača. Pored toga, ovo je veoma važna informacija za izgradnju povratnih veza.

Zaključak

Kao što smo već pisali na početku članka, SEO optimizacija je izuzetno važna za svakog vlasnika web stranice. Zbog toga je važno razumeti njegovo značenje i rad. To je i razlog zašto smo napisali ovaj članak u kome smo želeli da pripremimo kratak i koristan vodič za sve one koji se prvi put susreću sa SEO optimizacijom.