Marketing i SEO optimizacija

Redizajn web sajta bez gubitka pozicije na pretraživaču

Redizajn web sajta bez gubitka pozicije na pretraživaču

Šta morate da obavite pre, tokom i nakon redizajna web sajta?

Četvrtak, 2. novembar 2023.

Redizajn web sajta je jedan od najvažnijih koraka koje preduzimate za svoje poslovanje.

Možete mnogo da dobijete redizajniranjem vašeg web sajta:

 • Bolje korisničko iskustvo
 • Viša stopa konverzije
 • Bolji rezultati na stranici za pretragu
 • itd.

Ovi rezultati se ne mogu postići jednostavno. Da biste postigli dobar rezultat, potreban vam je uigrani tim koji će se pobrinuti za kvalitetan dizajn i izradu web sajta. Na ovaj način takođe smanjujete rizike od gubitka pozicije na pretraživaču.

Jedan od najvećih rizika koji se može desiti sa redizajnom web sajta je gubitak rangiranja na stranici rezultata web pretraživača, popularno rečeno na Google-u.

Pošto smo svesni rizika, u nastavku ćete pronaći savete koji će vam pomoći da ne samo održite, već i poboljšate svoje rezultate na stranici za pretragu web pretraživača.

Ključne premise

 1. Redizajn web sajta je jedan od najvažnijih koraka u poslovanju.
 2. Da biste smanjili rizik, redizajnirajte web sajt zajedno sa dobro uigranim timom
 3. Kontrolna lista za SEO redizajn web sajta:
 • Analiza trenutnog web sajta
 • Održavanje sadržaja i podstranica koje imaju dobar učinak
 • Saradnja sa stručnjacima sa iskustvom u tehničkoj SEO optimizaciji
 • Definisanje SEO ciljeva
 • Optimizacija sadržaja
 • Priprema preusmeravanja - redirecting-a
 • Struktura web sajta
 • Optimizacija brzine
 • Mapa sajta

Sadržaj

1. Analizirajte svoj trenutni web sajt

Pre redizajniranja web sajta, veoma je važno da uradite analizu postojećeg. Obavezno proverite svoje trenutne pozicije na stranici rezultata web pretraživača i druge faktore koji zajedno čine ključne pokazatelje uspeha:

 • Broj jedinstvenih posetilaca
 • Broj konverzija
 • Prosečno vreme na stranici
 • Procenat odskoka
 • Prosečan broj prikaza stranice
 • Prodaja – u slučaju onlajn prodavnice
 • itd.

Ovi podaci će vam pomoći da uporedite rezultate pre i posle. Na ovaj način ćete moći da proverite uspešnost redizajna.

2. Zadržite sadržaj i podstranice koje imaju dobar učinak

Zadržavanje sadržaja i podstranica koje imaju dobar učinak je zapravo nastavak saveta 1. Ovaj sadržaj je zlata vredan, pa je važno da ga sačuvate. Ako ga promenite ili čak povučete, možete sebi napraviti veliku štetu koju će biti teško popraviti.

3. Koordinacija redizajna sa SEO timom

Ako nikada niste pokušali da redizajnirate web sajt, ili ako ste to pokušali i bili neuspešni, savetujemo vam da se konsultujete sa stručnjakom za SEO prilikom redizajna web sajta. U Kabi-ju, pre svakog redizajna sajta, razgovaramo o željama sa klijentom i zacrtamo ciljeve. Na osnovu toga onda preduzimamo redizajn same web stranice.

Prilikom redizajna web sajta obavezno je da agencija odnosno kompanija koja za vas obavlja redizajn, ima iskustvo sa tehničkom SEO optimizacijom. Kontrolna lista tehničke SEO optimizacije može se naći u jednom od prethodnih postova. Lepo dizajniran sajt neće vam pomoći ako nije tehnički optimizovan.

4. Definišite osnovne ciljeve u SEO optimizaciji

Nakon analize sadržaja potrebno je odrediti ciljeve SEO optimizacije sajta, koje želite da postignete samom redizajnom.

Primeri ciljeva:

 • 20% poboljšanje u rangiranju stranica rezultata pretrage za određene ključne reči
 • Povećanje broja jedinstvenih posetilaca
 • Povećanje broja posetilaca sa društvenih mreža
 • itd.

5. Optimizacija sadržaja web stranice

Svaka podstranica treba da cilja jednu ili dve ključne reči koje želite da imaju dobar učinak na stranici za pretragu web pretraživača. Za samu SEO optimizaciju, sadržaj je ključan! Bez kvalitetnog sadržaja možete zaboraviti na dobre rezultate.

Sadržaj svake podstranice mora biti pažljivo pripremljen. Priprema sadržaja treba da počne istraživanjem i pripremom ključnih reči.

Nakon toga, potrebno je pripremiti sadržaj koji prati smernice on-site SEO optimizacije.

Rezultati pretrage
Rezultati pretrage Autor: Unsplash.com / Firmbee.com

6. Priprema liste linkova za preusmeravanje

Kada se web sajt redizajnira, često se dešava da se sadržaj koji je ranije bio na jednom linku sada zbog reorganizacije prikazuje na drugom linku. Pored toga, određeni sadržaj takođe može biti ukinut ili zamenjen drugim. U svim navedenim slučajevima potrebno je voditi računa o tzv trajnom preusmeravanju („301 preusmeravanje“).

Najlakši način je da napravite listu svih preusmeravanja sa stare stranice, a zatim ih uporedite sa linkovima na redizajniranom web sajtu. Ako postoje odstupanja između jednog i drugog, potrebno je pripremiti spisak preusmeravanja. Preusmeravanjem obezbeđujemo da korisnici i dalje stignu na pravu podstranicu, uprkos kliku na stari link. U isto vreme, mi govorimo web pretraživačima da je preusmeravanje trajno ispravljanjem linka u rezultatima pretrage.

7. Priprema strukture web sajta

Sada kada ste pripremili sadržaj, potrebno je pripremiti strukturu web sajta. Struktura web sajta se odnosi na to kako je organizovan: gde se pojavljuje određeni sadržaj i koje su stavke menija.

Sama priprema strukture treba da bude sistematska i zasnovana na sadržaju.

8. Optimizacija brzine web sajta

Brzina otvaranja sajta je veoma važna, jer je to jedan od najvažnijih faktora koji utiču korisničko iskustvo. Pored toga, sama brzina nije važna samo za korisničko iskustvo, već i za rangiranje na stranicama rezultata web pretraživača. Brzina je jedan od dokazanih faktora koji utiču na dobro rangiranje vašeg web sajta.

9. Priprema nove mape sajta

Mapa sajta (eng. sitemap) pomaže pretraživačima da istraže sadržaj na vašoj web adresi. Ukoliko se struktura stranice promenila tokom redizajna, veoma je važno pripremiti novu mapu sajta kako bi se pretraživači što pre prilagodili promenama na vašem sajtu.

Zaključak

Redizajn web sajta može vam zaista doneti mnogo pozitivnih stvari ako to radite ispravno i sistematski. Neka vam ova naša lista saveta pomogne sa narednim redizajniranjem web sajt.

Naravno, možemo vam pomoći i sa vašim sledećim projektom. Ukoliko želite da radite sa uigranim timom koji ima mnogo iskustva, uspešno realizovane projekte i koji prati sve savremene trendove u dizajnu i kreiranju sajtova, pozivamo vas da zajedno započnemo vaš budući projekat.