Blog & vesti

SEO trendovi u 2024. godini

SEO trendovi u 2024. godini

Četvrtak, 25. januar 2024.

SEO optimizacija je maraton koji nikad ne prestaje, jer se trendovi u ovoj industriji stalno menjaju.

Ni 2024. godina nije izuzetak, jer će ove godine na scenu stupiti drugačiji ključni trendovi od onih na koje smo bili navikli. Ako želite da se vaša kompanija i vaša web stranica ističu i ostvare visoke rangove na stranici web pretraživača, onda će biti neophodno da se prilagodite ovim promenama.

Ne postoji drugi način osim prilagođavanja, jer će vas inače konkurencija prestići. Ne zaboravite da morate unapred da imate dobru osnovu kako biste bili u toku sa trendovima. Ukoliko nemate osnove, preporučujemo da počnete sa osnovama SEO optimizacije i tek onda se fokusirate na prilagođavanje trendovima.

Ispod možete pronaći najvažnije trendove:

Google generativna pretraga

Google će verovatno promeniti način na koji prikazuje vrhunske rezultate ove godine. Uz pomoć veštačke inteligencije (jezički model Bard), Google će korisniku pokazati intuitivnije i kontekstualno relevantnije rezultate pretrage. O tome kako to funkcioniše i šta treba da se uradi možete pročitati u našim člancima:

  • Šta je koristan sadržaj?
  • Kako veštačka inteligencija menja pravila onlajn pretrage?

Kako se pripremiti?

Ako želite da se vaša stranica pojavi među prvim rezultatima u generativnom režimu pretrage, onda sadržaj vaše web stranice mora da prati smernice za korisni sadržaj. Na taj način će sadržaj biti spreman za novi generativni prikaz rezultata pretrage. Sadržaj vaše web stranice treba da bude jasan, koncizan i da direktno odgovara na pitanja korisnika.

Važno je koristiti strukturirane podatke prilikom kreiranja sadržaja, što će dodatno pomoći pretraživaču da razume sadržaj. Naravno, ne zaboravite da sadržaj na stranici mora biti relevantan i ažuran!

E-E-A-T dobija na značaju

EEAT (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) je akronim za iskustvo, stručnost, autoritet i poverenje, koji Google koristi za procenu sadržaja na vašem web sajtu. Ove godine kvalitetni sadržaji dobiće još veći značaj. Više nego ikada ranije, sadržaj na web stranicama mora pokazati profesionalizam, autoritet i iskustvo u ovoj oblasti. Na ovaj način povećaćete poverenje u svoje usluge ili proizvode i uopšte poverenje u kompaniju.

Kako se pripremiti?

Nikada ne bi trebalo da uzimate zdravo za gotovo sadržaj na svom web sajtu. Na web stranici morate pokazati da ste stručnjak u oblasti u kojoj poslujete.

Ovo možete prikazati na različite načine, kao npr reference, priznanja, nagrade, saradnja sa stručnjacima itd. Prilikom pisanja sadržaja potrebno je predstaviti celu temu, a ne samo jedan deo. Vaš sadržaj treba da bude verifikovan i zasnovan na činjenicama.

Prilagođeni rezultati pretrage na osnovu ponašanja korisnika

Stranice sa rezultatima pretrage postaju sve više personalizovane za pojedinačne korisnike. To znači da verovatno nećemo svuda videti potpuno iste rezultate za isti string za pretragu, ali će rezultati biti prilagođeni svakom pojedincu.

Rezultati pretrage će se na taj način prilagoditi ponašanju i željama korisnika. Zbog toga je neophodno razumeti svoje korisnike i shodno tome pripremiti sadržaj na web stranici kako bi se zadovoljile njihove specifične potrebe.

Kako se pripremiti?

Pre svega, potrebno je da razumete svoje korisnike, tako da je neophodno koristiti analitičke alate da biste razumeli ponašanje i preferencije korisnika koji dolaze na vaš sajt.

Prilagodite sadržaj na web sajtu na osnovu analize. Na ovaj način ćete obezbediti da sadržaj na stranici bude još prilagođeniji korisnicima koji će biti zadovoljni primljenim informacijama, što će ih naterati da se vrate na vaš sajt. Takođe ćete povećati mogućnost konverzije u vidu direktnog kontakta, poslatog upita, kupovine u onlajn prodavnici ili posete ekspozituri.

Lokalna SEO optimizacija je postala još važnija

Mobilna pretraga je veoma dominantna, pa je važno da svoj sadržaj prilagodite lokalnoj pretrazi. Pretraga na mobilnim uređajima je vrlo često povezana sa lokacijom, npr. autopraonica u Beogradu, frizerski salon u Nišu, kineski restoran u Novom Sadu itd. U takvoj pretrazi, korisnici će želeti da dobiju rezultate koji su u blizini.

U ovom slučaju, sadržaj na web stranici mora da ilustruje da se vaša filijala nalazi na ovoj lokaciji i nudi usluge ili proizvode koje korisnik traži.

Kako se pripremiti?

Vaš sadržaj treba da sadrži određene ključne reči koje će ilustrovati da se vaša kompanija/filijala nalazi na relevantnoj lokaciji. Takođe, vaša kompanija mora biti registrovana u imeniku Google My Business, kako bi se vaš web sajt pojavio i na Google Mapama.

Veoma je važno da u skladu sa tim uredite svoj profil za Moje preduzeće. Ne zaboravite na personalizovani sadržaj.

Kvalitetan sadržaj je osnova

Svi trendovi o kojima ćete čitati u ovom članku odnose se na sadržaj. Ne možete početi da trčite ako ranije niste hodali i potpuno je isto sa sadržajem web stranice.

Kvalitetan sadržaj je osnova svake SEO optimizacije i osnova za dobro rangiranje web stranice na stranici rezultata pretrage. Bez obzira na sve predstojeće promene u pretrazi, dobar sadržaj će uvek ostati ključ uspeha. Zato je važno posvetiti dovoljno vremena i pažnje sadržaju.

Kako se pripremiti?

Niko ne može reći o vašem poslovanju, organizaciji, trendovima u industriji tako dobro kao vi. Takođe, na ovaj način dajete profesionalan i autoritativan pogled na određenu temu. Sve ovo je usko povezano sa konceptima EEAT-a i korisnog sadržaja, koji se pominju u ovom članku.

SEO trendovi u 2024. godinu
SEO trendovi u 2024. godinu

Kreirajte sadržaj za korisnike

Nikada ne bi trebalo da pišete sadržaj na web sajtu samo da biste zadovoljili web pretraživače. Takav sadržaj će brzo biti prepoznat kao neprirodan i posledično nižeg kvaliteta. Zato se fokusirajte na pisanje sadržaja za svoje korisnike. Saznajte šta ih zanima, koja pitanja postavljaju i kako pristupaju određenim problemima koje možete rešiti.

Kako se pripremiti?

U članku SEO optimizacija za korisnike, a ne za pretraživače, naći ćete neke tehnike koje će vam pomoći da kreirate takav sadržaj.

Optimizacija korisničkog iskustva

Pored sadržaja, sledeći važan SEO faktor je optimizacija korisničkog iskustva (UX). Web sajt koji ima jednostavnu navigaciju, brzo se otvara i dobro je optimizovana za mobilne uređaje pruža bolje korisničko iskustvo, što je veoma važan faktor koji utiče na rangiranje vaše web stranice na stranici rezultata pretrage.

Veoma je važno kada kreirate web sajt da se fokusirate na brzinu web stranice i da pripremite dobro osmišljenu navigaciju kako biste korisniku olakšali pronalaženje sadržaja na vašoj web stranici.

Kako se pripremiti?

Usredsredite se na faktore za koje je dokazano da utiču na rangiranje vaše web stranice na Google-u. Vaš web sajt mora biti prilagođena i dostupna za korišćenje na svim uređajima. Optimizujte slike, to je veliki razlog zašto se određene web stranice sporije učitavaju.

Takođe, redovno testirajte i prilagođavajte web sajt na osnovu svojih analiza. Na ovaj način ćete obezbediti visok nivo korisničkog iskustva na vašoj web stranici.

Pretraga bez klikova će dobiti na popularnosti

Pretraga bez klikova ili prikazivanje rezultata u vidu odgovora bez dodatnog klika na link na stranici rezultata pretrage web pretraživača nastaviće da dobija na popularnosti. Sadržaj na stranici stoga mora biti jasan, direktno odgovoriti na pitanje i biti pravilno strukturiran.

Kako se pripremiti?

Gde je moguće i prikladno, strukturirajte sadržaj na web stranici u obliku pitanja i odgovora. Takođe, na odgovarajući način koristite šemu označavanja za takav sadržaj, koja će pomoći web pretraživačima da identifikuju takav sadržaj i kasnije koriste taj sadržaj na ekranu na stranici sa rezultatima pretrage.

Video SEO optimizacija

Popularnost videa nastavlja da raste poslednjih godina, što se naravno odražava i na video SEO optimizaciju. Video SEO optimizacija uključuje korišćenje relevantnih ključnih reči u naslovima i opisima video zapisa, a sami video snimci moraju biti dostupni i visokog kvaliteta.

I ovde je izuzetno važan sadržaj koji mora biti informativan i istovremeno privlačan za gledaoca.

Kako se pripremiti?

Kreirajte visokokvalitetan, privlačan video sadržaj koji odgovara potrebama i interesima vaše ciljne publike. Koristite relevantne ključne reči u naslovima, opisima i oznakama video zapisa.

Učinite svojim video zapisima dostupnim dodavanjem titlova. Osim na vašoj web stranici, video zapisi bi trebali biti dostupni i na drugim kanalima, kao npr YouTube i društvene mreže.

Zaključak

SEO trendovi u 2024. zahtevaju da SEO optimizaciji pristupite strateški i da joj posvetite dovoljno vremena. Osnova svega, kao što smo više puta do sada naglašavali, jeste kvalitetan sadržaj, koji morate pravilno podržati i pripremiti tako da bude u skladu sa trendovima. Da rezimiramo ukratko:

  • Pripremite kvalitetan, profesionalan i informativan sadržaj za svoje korisnike.
  • Sadržaj mora biti ažuran.
  • Ne zaboravite da pretražujete lokalno ako zavisite od posete lokalnog tržišta.
  • Redovno pregledajte performanse svog web saajta i prilagođavajte ih u skladu sa tim.
  • Ako je moguće, počnite sa pripremom video sadržaja.

Prateći trendove, osiguraćete da vaš web sajt bude veoma vidljiv i posećen od strane vaših ciljnih korisnika u budućnosti. Na taj način ćete biti pravilno pripremljeni za sve moguće promene.